Kategorier: | Elv, Fokus, SommerFrisport

Test av Airboard SUP Travel

SUP er i følge flere medier verdens raskest voksende padlesport og det finnes i dag brett i uendelige variasjoner til forskjellige bruk. Med bakgrunn fra elvepadling og utstyr som tåler mye, fristet det å prøve et brett som kunne tåle å bli brukt hardt uten å bekymre seg for at det skulle bli ødelagt. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til oppblåsbart brett på grunn av form og stivhet, men som resten av teksten vil vise er dette et herlig leketøy med overraskende gode egenskaper.

Produsenten sier selv at brettet er «The perfect device for all sportsmen and adventurer in turbulent and calm water.» Dette appellerte jo selvsagt, da det indikerer at jeg er både sportslig og eventyrisk av meg som velger et slikt brett;) Godt jobbet av produkttekstforfatterne!;)


Produsentens mål:
Max. Weight: 140 kg (310 lbs)
Size inflatable: 280 x 86 x 15 cm (9’2″ x 34″ x 6″)
Content: 260 Liters
Pressure: 0.8-1.2 bar (psi 12 – 19 psi)
Material: Double layer dot drop stitch vinyl (latest technology)
Features: Diamond cut EVA-deck and kick-pad, US-Box system for commercial fins

Resultat fra min egen hjemmevekt:
Totalvekt alt utstyr i bag: 15kg
Brett: 11,5kg


Brettet kommer i en bag som inneholder åre, pumpe, (finne) og reparasjonssaker. Altså alt du trenger for å komme i gang. Den tre delte åra kan justeres fra lengden 165cm til 215cm og fungerer greit til så lenge en ikke er veldig kresen, da vil du kanskje bytte til en fast og stivere åre, men mister da muligheten til å pakke den i baggen.
Baggen måler 92cmx40cmx24cm og er lett å ha med seg som bagasje både i bil og over skulder.
Jeg fikk også alt utstryet i en 80 liters ryggsekk:)
Pumpen som følger med gjør jobben godt og er du litt ivrig pumper du lett opp brettet på 5 minutter.
Materialet og konstruksjonen gir et solid inntrykk og brettet blir overraskende stivt når det er blåst opp.

Brettet kommer i 2 versjoner.
Airboard SUP Travel: Har én stor, utskiftbar finne i en US finneboks, kickpad, bærehåndtak på midten, 7 D-ringer fremme og 1 D-ring bak på brettet.
Airboard SUP Travel Rent: Har tre faste og mindre finner, bærehåndtak bak, midt på og fremme og 6 D-ringer fremme.

Begge har en stor og god EVA matte med diamant mønster som gir god friksjon og «grep» om brettet. Størrelsen på EVA matten gjør det lett å bevege seg frem og tilbake på brettet uten å skli. Dette kommer godt med når du padler elv og surfer bølger. Med tau, strikk eller karabinere i D-ringene får du også med deg litt bagasje dersom det trengs.

På vannet:
Brettet oppleves veldig stabilt og passer like godt for de som aldri har prøvd SUP før og for de som vil utfordre i mer turbulent vann. Det har godt med spring (kjent som «rocker» på ski og kajakker) som gjør at fronten ikke dykker så lett og bremser. Tykkelsen gjør at det flyter høyt, mer «på» vannet enn «i» vannet som tynnere brett gjør. Dette har både fordeler og bakdeler. Det blir mindre retningsstabilt enn tynnere brett, men er lettere å snu og gir god støtte (sekundærstabilitet) når du kanter brettet. Finnene kompenser bra for retningstabiliteten, det samme gjør god padleteknikk. Personlig vil jeg heller ha et brett som er lett å snu enn et som er veldig retningsstabilt, spesielt i elv. Jeg opplevde at de 3 små finnene på Travel Rent utgaven og den ene store finnen på Travel utgaven fungerte likeverdig på flattvann. I elv kunne jeg tenkt meg kortere finne i boksen så sjansen for å ødelegge finnen blir mindre og gjerne to må faste finner som på Rent utgaven i tillegg. Stabiliteten kom godt med i elv og det gikk fint å kante brettet som en kajakk på traverser og over strømskiller.


Bøyde knær over bølgetoppen;)

SUP elvesurf


Lavterskel aktivitet….

…for alle….

…som gir…

…fine naturopplevelser

Mobil fiskebrygge

Totalt sett opplevde jeg Airboard SUP Travel som et veldig anvendelig leketøy med overraskende gode kvaliteter både på flattvann og elv. Enten det er å ta seg en lett treningsøkt for hele kroppen, lese bok og sole seg på vannet eller utfordre balansen i elv fungerer dette bra. Et ypperlig leketøy som alltid bør ligge i bagasjerommet klar til bruk.

Airboard SUP Travel og andre morsomme leketøy får du hos Friluftslek AS

Leave a Reply